Martha Flora - Leren over dementie

Menu

Losse modules

De Alzheimer Experience workshop cyclus, Silviahemmet Opleiding en de unieke Power Course Dementie e-learning

Alzheimer Experience workshop cyclus
De Alzheimer Experience, ontwikkeld door de mensen achter Martha Flora, is een indrukwekkende interactieve film. In 22 scènes worden twee personen met de ziekte van Alzheimer gevolgd in alle stadia van hun ziekte. Wat betekent de ziekte voor hen, hun naasten en hun verzorgers? De Alzheimer Experience maakt het voelbaar en zichtbaar. De kijker kan steeds zelf het perspectief kiezen van waaruit de scène wordt beleefd: vanuit de patiënt met alzheimer, de mantelzorger of de verzorgende. Bij deze film biedt de Martha Flora Hippocampus workshops aan. Die zijn gericht op het bewust handelen in de omgang met de mens met dementie.

Doelgroep:
Teams/groepen van medici, paramedici, verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, welzijnsmedewerkers en leidinggevenden

Duur:
1 tot 22 workshops van 2 uur. (Per workshop 2 contact uren en 2 uur eigen tijd)

Resultaat:

  • Bewustwording, begrip en kennis van de belevingswereld van de zorgvrager.
  • Herkennen van het effect van de interactie tussen zorgverlener en zorgvrager, het kunnen benoemen van wat je ziet, hoort en voelt.
  • Beter professioneel handelen door meer empathie en door meer begrip van hoe een mens met dementie het dagelijks leven ervaart.

Wij hebben ook een train-de-trainer programma. Daarin leren deelnemers hoe ze zelf het workshopprogramma kunnen uitvoeren.

Silviahemmet Opleiding
Dit opleidingsprogramma, waarvoor wij de exclusieve Nederlandse rechten bezitten, is een initiatief van de Zweedse koningin Sylvia. Het biedt een gefundeerde, wetenschappelijk onderbouwde kennis van dementie. Uitgangspunt is een duidelijke visie op palliatieve zorg:

‘Een actieve holistische benadering voor patiënten die lijden aan een chronische en ongeneeslijke ziekte, waarbij controleren en verzachten van de symptomen van het allergrootste belang is, evenals de zorg en aandacht voor problemen van psychologische, sociale of existentiële aard.’

Aan de orde komt palliatieve zorg waarin persoonsgerichte zorg, teamwerk, steun aan familie, communicatie en relatie centraal staan. Ook behandelt de opleiding de hersenen, normale vs. pathologische veroudering, dementiesymptomen, vormen van dementie, behandeling en verloop.

Doelgroep:
Teams/groepen van medici, paramedici, verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, welzijnsmedewerkers en leidinggevenden.

Duur:
4 dagen (2 contactdagen en 2 dagen eigen tijd)

Resultaat:

  • Deelnemers kennen de uitgangspunten van de palliatieve zorg in relatie tot dementie.
  • Deelnemers hebben kennis van de behandelde kennisgebieden.
  • Beter professioneel handelen door meer empathie en door meer begrip van hoe een mens met dementie het dagelijks leven ervaart.

Power Course Dementie
In de unieke e-learning van de Power Course Dementie leren deelnemers meer over omgaan met dementie, aan de hand van korte filmpjes en dilemma’s. Met aandacht voor symptomen, dementie en emoties, gevolgen voor de omgeving en communicatie. Gebaseerd op herkenbare situaties thuis of op het werk. De online cursus duurt 4 uur en is individueel te volgen. Maar kan ook door groepen deelnemers gevolgd worden. Bekijk hier de trailer.

Meer in deze categorie

Module 1: persoonlijk welbevinden Module 2: de familie Module 3: gezondheid en ziekte Module 4: de leefomgeving