
Onze programma’s
Martha Flora Hippocampus ondersteunt docenten en onderwijsontwikkelaar met diverse programma’s op het gebied van dementiezorg. Wij bieden een meerdaags train-de-trainer programma voor docententeams en onderwijsontwikkelaars. Gericht op de implementatie van een nieuw curriculum voor zorg, welzijn en verpleegkunde in het MBO. Daarvoor beschikt de Martha Flora Hippocampus over de volgende instrumenten:
Alzheimer Experience workshop cyclus
De Alzheimer Experience, ontwikkeld door de mensen achter Martha Flora, is een indrukwekkende interactieve film. In 22 scènes worden twee personen met de ziekte van Alzheimer gevolgd in alle stadia van hun ziekte. Wat betekent de ziekte voor hen, hun naasten en hun verzorgers? De Alzheimer Experience maakt het voelbaar en zichtbaar. De kijker kan steeds zelf het perspectief kiezen van waaruit de scène wordt beleefd: vanuit de patiënt met alzheimer, de mantelzorger of de verzorgende. Bij deze film biedt de Martha Flora Hippocampus workshops aan. Die zijn gericht op het bewust handelen in de omgang met de mens met dementie.
Silviahemmet Opleiding
Dit opleidingsprogramma, waarvoor wij de exclusieve Nederlandse rechten bezitten, is een initiatief van de Zweedse koningin Sylvia. Het biedt een gefundeerde, wetenschappelijk onderbouwde kennis van dementie. Uitgangspunt is een duidelijke visie op palliatieve zorg:
‘Een actieve holistische benadering voor patiënten die lijden aan een chronische en ongeneeslijke ziekte, waarbij controleren en verzachten van de symptomen van het allergrootste belang is, evenals de zorg en aandacht voor problemen van psychologische, sociale of existentiële aard.’
Aan de orde komt palliatieve zorg waarin persoonsgerichte zorg, teamwerk, steun aan familie, communicatie en relatie centraal staan. Ook behandelt de opleiding de hersenen, normale vs. pathologische veroudering, dementiesymptomen, vormen van dementie, behandeling en verloop.
Power Course Dementie
In de unieke e-learning van de Power Course Dementie leren deelnemers meer over omgaan met dementie, aan de hand van korte filmpjes en dilemma’s. Met aandacht voor symptomen, dementie en emoties, gevolgen voor de omgeving en communicatie. Gebaseerd op herkenbare situaties thuis of op het werk. De online cursus duurt 4 uur en is individueel te volgen. Maar kan ook door groepen deelnemers gevolgd worden. Bekijk hier de trailer.
Doelgroep:
Docententeams en onderwijsontwikkelaars bij ROC’s die zich richten op opleidingen rond zorg, welzijn en verpleegkundigen.
Duur:
In overleg.
Resultaat:
- kanteling van medisch model denken naar werken en denken vanuit persoonlijk welbevinden en eigen regie mens met dementie
- kanteling naar uitgangspunten van de palliatieve zorg; symptomen van dementie verzachten en voorkomen
- werken vanuit de uitgangspunten van persoonlijke beleving van zorgvrager en zorgverlener en de docent en leerling
- verankering in het onderwijs door onderwijsontwikkeling met de materialen van de getrainde programma’s en teamontwikkeling
Meer in deze categorie

